Értékvédelmi dokumentáció a volt Csepel Művek területére

Értékvédelmi dokumentáció a volt Csepel Művek területére
    • Megbízó: Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata
    • Készítés éve : 2019-2020
    • Státusz : elkészült tanulmány
    • Tervezők: Berényi Mária, Beleznai Teodóra | megbízott értékvédelmi szakértők: Dr. Haba Péter PhD, művészettörténész, Prakfalvi Endre művészettörténész

Összefoglaló

Csepel Önkormányzata a kerület Településkép-védelmi Rendeletének módosítása kapcsán értékvédelmi dokumentációt készíttetett a volt Csepel Művek területére, melynek célja az egykori gyár építészeti és ipartörténeti értékeinek számba vétele, valamint a gyár egy részének helyi területi védelem alá helyezése volt.

A volt Csepel Művek gyárterületének különlegességét 235 hektáros méretén túl a különböző itt található, a gyár működését egykor – és ma is – magas színvonalon kiszolgáló hálózatos szerkezeti elemek biztosítják. Ezen infrastrukturális alrendszerek feltérképezése, lehatárolása fontos szerepet játszik a terület egészének védelme kapcsán, mivel az értékes ipari épületek, csarnokok mellett ezek is hozzájárulnak a gyártelep egyedi, indusztriális hangulatához. A legszembeszökőbb példa erre talán a már messziről látható kémények sokasága, melyek közül számos tégla falazatú építmény a gyár történelmének első szakaszából származik.

A terület jellegzetes alrendszerei közül a dokumentáció elsősorban az óvóhelyeket, kéményeket, az épületektől külön álló közművezeték tartó traverzeket, híddaru-tereket, illetve az úthálózat jellemző burkolat fajtáit mutatja be. A területi védelem ezen elemein felül a tanulmány bemutatja a már fővárosi védelem alatt álló, illetve a helyi kerületi védelemre érdemes, magas színvonalú, különleges ipari épületeket és homlokzatokat is.

Értékvédelmi dokumentáció a volt Csepel Művek területére
Értékvédelmi dokumentáció a volt Csepel Művek területére